McDonald’s – Belajar Cara Memohon Kerja

McDonald’s bukan hanya tentang memberikan anda hidangan yang lazat, tetapi juga pendapatan tetap. Anda boleh bekerja di kedai McDonald’s dan menemui peluang pendapatan dan perkembangan kerjaya yang sangat menarik. Ia boleh menjadi titik permulaan untuk kerjaya yang lebih menjanjikan pada masa akan datang.

Apabila anda memikirkan McDonald’s, fikiran anda terus tertumpu kepada burger dan kentang goreng tetapi ia boleh menjadi kerjaya yang hebat yang anda impikan. Ia semua bermula dengan anda menghantar permohonan secara dalam talian anda.

ADVERTISEMENT

Jika anda ingin memulakan perjalanan dan kerjaya di McDonald’s, lihat panduan di bawah untuk belajar bagaimana untuk memohon pekerjaan di McDonald’s.

McDonald's - Belajar Cara Memohon Kerja
Sumber Imej: McDonald’s Corporation

Mengapa Anda Perlu Memohon Kerja di McDonald’s

Tidak hanya McDonald’s menawarkan pekerjaan yang stabil bagi mereka yang mencarinya, tetapi juga terdapat pelbagai alasan mengapa orang-orang ingin memohon kerja di rangkaian restoran makanan segera ini. 

McDonald's - Belajar Cara Memohon Kerja
Sumber Gambar: Business Insider

Anda akan mendapat akses kepada pelbagai faedah dan ganjaran yang tidak terdapat di tempat lain.

ADVERTISEMENT

Latihan yang Betul

Banyak restoran sering mengambil pekerja baharu dengan harapan mereka sudah tahu apa yang perlu dilakukan. Itulah sebabnya McDonald’s kelihatan sebagai syarikat yang mesra kepada pekerja baharu kerana mereka menawarkan latihan yang betul dan menyeluruh kepada pekerja baharu.

Dengan cara ini, mereka memahami apa yang perlu dilakukan dan mengapa ia perlu dilakukan. Terdapat beberapa program latihan yang perlu anda lalui sebelum anda dibenarkan bekerja di kedai tersebut.

Manfaat Kesihatan

Salah satu alasan hebat untuk memohon kerja di McDonald’s adalah manfaat kesihatan mereka. Pekerja yang layak mendapat liputan insurans perubatan serta insurans gigi dan penglihatan untuk pemeriksaan kesihatan.

ADVERTISEMENT

Tidak ramai syarikat yang menampung perbelanjaan seperti ini untuk setiap pekerja yang mereka ada.

Penjadualan Fleksibel dan Keseimbangan Kerja-Hidup yang Tepat

Bekerja di McDonald’s boleh agak kacau dan sibuk. Terdapat hari-hari yang panjang di mana anda bekerja selama 12 jam tetapi syarikat juga menghargai keseimbangan kerja-hidup yang betul.

Pekerja boleh memilih daripada jadual fleksibel untuk menyesuaikan kehidupan mereka di luar kerja. Walaupun mungkin ada insiden lembur, anda juga akan diberikan pampasan yang adil bagi kerja keras yang anda lakukan.

Diskaun Pekerja

Semua pekerja McDonald’s juga diberi diskaun pekerja walaupun mereka sedang berpergian. 

Ini bermakna bahawa mereka boleh menjimatkan wang setiap kali mereka memilih untuk makan di restoran McDonald’s berdekatan. Ini merupakan diskaun istimewa kepada semua pekerja atas pengorbanan yang mereka lakukan dalam pekerjaan.

Apa yang Diperlukan untuk Bekerja di McDonald’s

Terdapat beberapa keperluan yang perlu anda penuhi sebelum anda boleh memohon pekerjaan di McDonald’s. Anda perlu berumur sah sebelum memohon pekerjaan sepenuh masa. 

McDonald's - Belajar Cara Memohon Kerja
Sumber Gambar: Los Angeles Times

Kedai-kedai lain membenarkan yang berumur 14 tahun ke atas memohon untuk pekerjaan separuh masa. Anda perlu memberikan kebenaran ibu bapa dan dokumen kerajaan lain untuk mengelakkan sebarang masalah. 

Pemohon juga perlu memiliki diploma sekolah menengah manakala jawatan lain akan memerlukan kelayakan yang lebih tinggi seperti ijazah kolej dan lebih banyak pensijilan. 

Jawatan tertentu akan memerlukan anda mempunyai pengalaman terdahulu seperti penyelia dan pengurus. Semua kelayakan boleh dilihat di laman web Rasmi Kerjaya.

Di mana untuk Memohon Kerja di McDonald’s

Anda boleh memohon kerja di mana-mana kedai McDonald’s tetapi tahukah anda bahawa terdapat juga beberapa cara lain untuk anda memohon tanpa perlu pergi ke kedai berhampiran? Salah satu cara terbaik untuk memohon kerja di McDonald’s ialah dengan memohon secara dalam talian. 

Proses permohonan dalam talian adalah sangat mudah dan efisien. Anda boleh dapati maklumat lanjut di bawah tentang permohonan dalam talian. 

Selain dari memohon dalam talian, anda juga boleh semak laman web ketiga lain yang mempromosikan permohonan kerja seperti Indeed. Terdapat juga pameran kerja dan acara yang anda boleh hadiri untuk mendapat pekerjaan secepat mungkin.

Menyelesaikan Permohonan Dalam Talian Anda di McDonald’s

Jika anda berminat untuk memohon secara dalam talian, terdapat langkah tertentu yang perlu anda ikuti untuk menghantar permohonan dalam talian anda.

McDonald's - Belajar Cara Memohon Kerja
Sumber Imej: Daily Meal

Catatan bahawa ini semua dilakukan dalam talian kecuali apabila mereka menghubungi anda untuk temuduga.

Mereka mungkin memerlukan anda datang ke pejabat mereka untuk temuduga atau mereka boleh menjalankan temuduga melalui telefon atau melalui panggilan video dalam talian.

Menghantar Permohonan Dalam Talian Anda

Pergi ke laman web rasmi dan klik pada Jawatan Kosong. Cari dan pilih pekerjaan yang anda ingin memohon dan tekan Butirkan.

Berikan maklumat peribadi anda dan isikan borang permohonan dalam talian dengan lebih butiran.

Senaraikan apa-apa pengalaman kerja terdahulu dan pastikan anda menyediakan kedua-dua butiran hubungan anda dan ketersediaan anda. Semak semula segala sebelum anda hantar.

Pengevaluasian Personaliti dan Temuduga

Selepas anda menghantar permohonan anda, anda akan dijemput untuk menjalani pelbagai jenis penilaian. Salah satunya ialah penilaian personaliti di mana mereka mengkaji bagaimana anda bertindak balas terhadap pelbagai situasi di tempat kerja. 

Ini juga mengkaji ciri personaliti anda dan etika kerja anda. Anda juga dipanggil untuk sesi temuduga mengikut peranan yang anda telah memohon. 

Ini boleh dilakukan secara dalam talian melalui panggilan video atau mereka mungkin menetapkan jadual untuk anda datang ke pejabat mereka. Anda mungkin juga perlu menjalani siri temuduga panel.

Pemeriksaan Latar Belakang dan Tawaran Pekerjaan

McDonald’s juga menjalankan pemeriksaan latar belakang untuk semua pemohon. Mereka mungkin menghubungi majikan terdahulu anda untuk mengesahkan pekerjaan anda serta bercakap dengan banyak rujukan lain dari resume anda.

Syarikat juga boleh meminta anda menjalani ujian dadah. Setelah segala urusan selesai dan anda juga telah menyediakan segala keperluan yang mereka perlukan, anda akan dijemput ke pejabat mereka untuk tawaran pekerjaan. Anda boleh menandatangani tawaran pekerjaan dan memulakan latihan kemudian.

Orientasi dan Latihan

Pekerja baharu menjalani orientasi dan lawatan keseluruhan fasiliti supaya mereka dapat memahami tempat tersebut. Mereka juga diperkenalkan kepada pasukan yang mereka akan bekerjasama terutamanya di kedai McDonald’s. 

Selepas itu, semua pekerja baharu akan menjalani latihan menyeluruh yang boleh berlangsung sehingga beberapa minggu sebelum mereka boleh bekerja di kedai.

Kesimpulan

McDonald’s menawarkan peluang bagi individu yang mencari pekerjaan stabil. Anda akan mendapat kestabilan pendapatan, peluang kerjaya untuk pertumbuhan dan pembangunan, dan anda juga akan belajar kemahiran baru yang boleh anda gunakan apabila anda memutuskan untuk bekerja dalam industri yang berbeza.

Baca dalam bahasa lain