Walmart – Belajar Bagaimana Mengemukakan Permohonan Kerja

Walmart adalah sebuah korporat runcit yang menawarkan banyak peluang pekerjaan yang menarik bagi sesiapa yang sedang mencarinya. Terdapat banyak sebab mengapa hampir semua orang ingin menyertai syarikat ini. Peluang itu merangkumi kadar kompetitif hingga perkembangan kerjaya dan kemajuan.

Terdapat juga banyak faedah bekerja di Walmart yang anda mungkin tidak percaya mereka tawarkan. Jika anda mencari pekerjaan tetap yang menawarkan jenis faedah yang anda cari, Walmart adalah jawapan terbaik.

ADVERTISEMENT

Lihat bagaimana anda boleh memulakan perjalanan anda dan pelajari bagaimana untuk memohon pekerjaan di Walmart.

Walmart - Belajar Bagaimana Mengemukakan Permohonan Kerja
Sumber Imej: Quartz

Bagaimanakah pengalaman bekerja di Walmart?

Salah satu soalan pertama yang anda akan ajukan jika anda mencari pekerjaan di Walmart adalah bagaimanakah pengalaman bekerja di sana. 

Walmart - Belajar Bagaimana Mengemukakan Permohonan Kerja
Sumber Gambar: Walmart Corporate

Walmart adalah sebuah syarikat runcit di mana anda perlu berinteraksi dengan pelanggan. Jika anda bukan seorang orang yang suka bergaul, anda mungkin akan mendapati diri anda berada dalam kedudukan yang sukar atau perlu memohon pekerjaan di dalam syarikat yang tidak memerlukan berinteraksi dengan pelanggan. 

ADVERTISEMENT

Banyak bekas pekerja telah menyebut bahawa kedai tersebut menawarkan banyak faedah dan ulasan telah mengulang bahawa mereka menawarkan pendapatan yang stabil, waktu bekerja yang sesuai, dan telah mempelajari banyak kemahiran yang boleh dipindahkan ke industri lain.

Mengapa Memohon di Walmart?

Mungkin bukan pekerjaan paling glamor di dunia tetapi jika anda ingin mempunyai pendapatan stabil dan pekerjaan yang memuaskan, Walmart adalah kunci kejayaan anda. Anda akan dapati bahawa pengurus-pengurus di sana lebih bersedia untuk bekerjasama dengan anda untuk membangunkan kemahiran anda dan anda tidak perlu ijazah universiti untuk mula bekerja di sana. Terdapat juga banyak peluang kerjaya untuk pertumbuhan, dan mempunyai pekerjaan stabil dalam ekonomi ini bermakna banyak untuk anda.

Selain daripada itu, anda juga memperoleh akses kepada pelbagai faedah pekerja seperti insurans perubatan, pelan persaraan, program kemajuan kerjaya, dan banyak lagi.

ADVERTISEMENT

Sediakan Diri Untuk Memohon Jawatan di Walmart

Memohon jawatan di Walmart memerlukan banyak persediaan, terutamanya jika ini adalah kali pertama anda memohon sebarang jenis pekerjaan. 

Walmart - Belajar Bagaimana Mengemukakan Permohonan Kerja
Sumber Gambar: PYMNTS

Persediaan dapat membantu anda mengenal pasti masalah dan menyelesaikannya dengan segera, membolehkan anda menyelesaikan keseluruhan proses perekrutan dengan cepat. 

Lihat apa yang perlu anda lakukan untuk bersedia untuk permohonan anda di bawah.

Terokai dan Fahami Peranan Anda

Bahagian terbaik tentang memohon kerja di Walmart ialah anda boleh meneroka dan mengetahui banyak peranan yang ditawarkan di laman web rasmi mereka.

Anda boleh mencari semua pekerjaan yang tersedia dan menyemak setiap satu supaya anda dapat memutuskan yang mana sesuai dengan anda. Pemohon perlu memahami peranan dan tanggungjawab sebelum mereka memulakan permohonan mereka.

Ia juga membantu untuk menjalankan penyelidikan tentang sejarah syarikat, budaya kerja, dan misi agar anda memahami apa yang mereka percayai.

Sediakan Resume Anda

Resume anda memainkan peranan yang sangat penting dalam aplikasi anda. Ia harus mengandungi semua maklumat peribadi dan butiran hubungan anda.

Semua perkara harus betul dan tepat termasuk kemahiran yang anda tawarkan. Pastikan anda menyerlahkan kemahiran tersebut dan ia juga berkaitan dengan jawatan yang anda sedang memohon.

Berpakaian Untuk Menjana Kesan

Banyak orang sering meremehkan betapa pentingnya berpakaian secara sesuai dapat meninggalkan kesan baik pada perekrut. 

Walaupun anda tidak perlu memakai sut just untuk membuat kesan, berpakaian secara sopan ketika anda datang untuk temuduga akan memberikan kesan yang berpanjangan pada perekrut. 

Hanya dengan ini sahaja boleh membantu anda dalam proses pengambilan pekerja untuk meningkatkan peluang anda untuk diterima bekerja.

Cara Memohon Kerja di Walmart

Untuk memohon kerja di Walmart, anda perlu melawat laman web rasmi. Terdapat banyak maklumat yang tersedia di laman web tersebut dan ia mungkin sedikit memeningkan.

Walmart - Belajar Bagaimana Mengemukakan Permohonan Kerja
Sumber Imej: RetailWire

Berikut adalah langkah-langkah ringkas untuk memohon kerja di Walmart.

Membuat Akaun

Cipta akaun atau log masuk ke akaun anda jika anda sudah memiliki satu. Akaun anda juga akan berfungsi sebagai profil anda semasa permohonan anda. 

Profil anda perlu mengandungi semua butiran yang diperlukan untuk permohonan kerana mereka juga akan memeriksanya semasa anda memohon pekerjaan. 

Setelah log masuk, pergi ke laman utama Kerjaya dan pilih pekerjaan yang anda ingin memohon.

Mohon Secara Dalam Talian

Klik Mohon dan isi borang permohonan dalam talian dengan maklumat anda. Anda juga perlu muat naik beberapa dokumen seperti resume, surat permohonan, dan banyak lagi. 

Ingatlah untuk menyemak segala-galanya bagi kesilapan ejaan dan pastikan dokumen telah dimuat naik dengan betul sebelum anda hantar. 

Selepas penghantaran, mereka akan menyemak permohonan anda dan anda perlu menunggu beberapa hari sebelum anda akan mendengar dari mereka lagi.

Wawancara dan Penilaian

Selepas beberapa hari, anda patut menerima emel atau panggilan jika mereka berminat untuk mengupah anda. Anda akan dijadualkan untuk datang ke pejabat mereka untuk sesi wawancara dan siri penilaian untuk menguji kemahiran anda.

Sediakan diri untuk wawancara dan berpakaian dengan sesuai untuk acara tersebut. Pastikan anda tiba sebelum jadual untuk bersedia untuk wawancara dengan betul.

Sesi wawancara dan penilaian mungkin mengambil masa atau mungkin mengambil sepanjang hari.

Pemeriksaan Latar Belakang dan Tawaran Pekerjaan

Selepas sesi temuduga dan penilaian, mereka akan menyemak seluruh permohonan anda.

Mereka akan menjalankan pemeriksaan latar belakang pada peringkat ini dalam proses perekrutan dan mereka akan menghubungi majikan terdahulu anda untuk maklumat lanjut.

Pastikan anda juga memberitahu mantan majikan anda mengenai perkara ini agar mereka tidak terkejut. Selepas menjalankan pemeriksaan latar belakang, anda akan menerima emel lain meminta anda untuk kembali ke pejabat mereka bagi mendapatkan tawaran pekerjaan.

Kesimpulan

Terdapat banyak alasan mengapa anda patut memohon pekerjaan di Walmart. Syarikat ini mempunyai rangkaian kedai dan pejabat di seluruh dunia yang menawarkan pelbagai peranan dari peringkat asas hingga jawatan korporat. Bagi mereka yang sedang mempertimbangkan kerjaya di Walmart, ini adalah peluang anda untuk membuktikan bahawa anda adalah orang yang tepat, dan memohonlah hari ini!

Baca dalam bahasa lain