KFC – Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja

Mohon kerja selalu sukar jika anda tidak bersedia. Setiap syarikat mempunyai proses pengambilan pekerja sendiri, dan jika anda tidak membuat penyelidikan, anda tidak akan tahu langkah seterusnya.

Apabila memohon pekerjaan di KFC, anda perlu mengikuti proses pengambilan pekerja mereka untuk mendapatkan peluang yang lebih baik untuk diterima bekerja. Proses pengambilan pekerja mereka sangat mudah untuk diikuti dan tidak melibatkan banyak langkah.

ADVERTISEMENT

Jika anda berminat untuk mengetahui lebih lanjut, sila rujuk panduan di bawah untuk mengetahui cara memohon pekerjaan di KFC.

KFC - Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja
Sumber Imej: KFC

Di mana Untuk Mencari Pekerjaan di KFC

Apa yang anda perlu lakukan apabila ingin memohon pekerjaan di KFC ialah menghubungi kedai tempatan dan meminta borang permohonan dari pengurus.

KFC - Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja
Sumber Gambar: Oldham Chronicle

Terdapat beberapa cara untuk anda mencari pekerjaan di KFC. Sila rujuk di bawah.

ADVERTISEMENT

Pemohonan Secara Langsung

Cara paling biasa dan tradisional untuk memohon kerja di KFC adalah dengan pemohonan secara langsung. Ini adalah apabila anda menelefon kedai dan meminta berjumpa dengan pengurus.

Anda akan mendapat jadual untuk datang ke kedai dan berbual dengan pengurus untuk memohon kerja. Pemohon akan mengemukakan resume mereka, menunggu panggilan daripada pengurus untuk temuduga, dan kemudiannya diterima bekerja.

Laman Web Rasmi

Cara terbaik lain untuk memohon kerja di KFC adalah melalui laman web rasmi mereka. Terdapat banyak kelebihan untuk memohon secara dalam talian.

ADVERTISEMENT

Anda boleh memohon dengan segera selepas memilih kekosongan jawatan, dan terdapat juga banyak pilihan kerjaya. Permohonan anda diproses hampir secara langsung dan anda tidak perlu menunggu beratur untuk dilantik.

Rangkaian

Jika anda mempunyai rakan atau ahli keluarga yang sudah bekerja di KFC, adalah lebih baik jika anda cuba bertanyakan sama ada terdapat kekosongan jawatan yang boleh anda memohon. 

Rangkaian berfungsi dengan baik apabila anda mempunyai seseorang yang sudah bekerja di KFC untuk memberi peluang terbaik kepada anda untuk mendapat pekerjaan. Teruskan dan gunakan hubungan anda untuk membantu anda mendapatkan pekerjaan.

Apa Jenis Pekerjaan yang Tersedia di KFC

KFC menawarkan pelbagai jenis pekerjaan yang boleh anda memohon. Fungsi carian membolehkan anda dengan mudah mencari pekerjaan yang paling sesuai di laman web mereka. 

KFC - Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja
Sumber Gambar: Harri

Jika anda memohon terus di kedai, anda mungkin terhad kepada tempat yang tersedia di dalam kedai. Berikut adalah beberapa pekerjaan yang boleh anda memohon di mana-mana KFC.

Ahli Pasukan

Ahli pasukan ialah istilah umum untuk mereka yang bekerja di sebuah kedai KFC yang betul. Mereka selalunya mengendalikan pelanggan dengan mengambil pesanan mereka, menyediakan pesanan tersebut, dan menghidangkan mereka dengan pantas.

Ramai peranan di dalam kedai datang daripada ahli pasukan, dan terdapat peluang yang baik untuk dipromosikan. Sesetengah peranan termasuk penyelia, pengurus, dan banyak lagi.

Korporat

KFC juga mempunyai pejabat korporat di seluruh dunia, dan ramai orang tidak tahu bahawa mereka juga mengambil banyak pekerja untuk pejabat korporat mereka.

Pekerjaan ini berkaitan dengan tugas pentadbiran, perakaunan, pemasaran, penyelidikan, sumber manusia, dan lain-lain.

Bekerja di pejabat korporat mereka membolehkan anda menyumbang kepada jenama. Walau bagaimanapun, keperluan untuk pekerjaan korporat berbeza daripada pekerjaan di kedai.

Cara Menentukan Pekerjaan KFC yang Sesuai untuk Anda

Dengan begitu banyak peluang pekerjaan yang tersedia, mungkin agak sukar untuk menentukan kedudukan mana yang paling sesuai dengan kebolehan anda.

KFC - Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja
Sumber Imej: Berkshire

Beberapa orang mungkin layak untuk jawatan ahli pasukan, manakala yang lain lebih sesuai untuk pejabat korporat.

Di sini terdapat beberapa perkara yang anda boleh lakukan untuk membantu anda menentukan pekerjaan KFC yang betul.

Terokai Pelbagai Jawatan

Laman web rasmi adalah cara terbaik untuk meneroka pelbagai jenis jawatan yang tersedia di KFC. Anda boleh mencari laman web untuk mencari jawatan yang sesuai, atau anda boleh menggunakan fungsi penapis kategori untuk mencari kekosongan kerja yang tertentu.

Semakin banyak anda cuba meneroka peranan yang berbeza yang anda layak, semakin banyak pilihan yang anda akan miliki yang membawa kepada lebih banyak peluang untuk mendapat pekerjaan.

Ulasan Peranan dan Tanggungjawab

Semasa mencari pekerjaan yang sempurna, sentiasa baca dan fahami sepenuhnya keterangan kerja untuk memahami sepenuhnya peranan dan tanggungjawab yang berkaitan.

Di sini juga anda boleh dapati kelayakan serta keperluan kemahiran untuk peranan yang diminati. Pemohon juga boleh mendapatkan anggaran kasar gaji yang boleh mereka perolehi jika berjaya mendapat pekerjaan itu.

Periksa Faedah-Faedah

Faktor lain yang perlu anda pertimbangkan apabila memilih sebuah peranan adalah faedah-faedah pekerja. KFC menawarkan senarai yang lengkap dengan faedah-faedah pekerja, termasuk liputan insurans perubatan dan diskaun untuk pekerja.

Dengan memeriksa faedah-faedah tersebut, anda tahu bagaimana syarikat itu menjaga anda dengan baik dan seperti apakah budaya kerja yang diamalkan.

Mohon Jawatan di KFC

Sekarang anda telah menemui peranan yang sempurna, adalah masa untuk memahami proses pengambilan pekerjaan di KFC.

KFC - Ketahui Bagaimana untuk Memohon Kerja
Sumber Gambar: Bernews

Prosedur permohonan secara dalam talian adalah salah satu yang terbaik dan paling mudah. Semak seluruh proses di bawah ini.

Permohonan Dalam Talian

Kerana anda sudah berada di laman web dan telah memilih peranan yang anda inginkan, klik Mohon untuk memulakan proses permohonan. Anda akan dipandu melalui borang permohonan dalam talian di mana anda boleh mengisi semua butiran yang diperlukan.

Berikut adalah termasuk maklumat peribadi anda, sejarah pekerjaan, pencapaian pendidikan, dan lain-lain. Semak semula segala-galanya sebelum anda hantar permohonan anda, kerana ini juga berfungsi sebagai resume digital anda.

Wawancara dan Penilaian

Anda akan menerima pemberitahuan melalui emel atau panggilan beberapa hari selepas menghantar resume digital anda. Mereka boleh menjadualkan pertemuan yang melibatkan siri wawancara dan penilaian.

Kadang-kadang, ini boleh dilakukan secara dalam talian melalui panggilan video atau panggilan telefon. Bersedia dan pastikan anda dapat menjawab soalan mereka dengan cekap. Selepas langkah ini, anda sepatutnya menerima panggilan lain beberapa hari kemudian untuk tawaran pekerjaan.

Kesimpulan

Mempunyai pendekatan yang tepat dalam memohon pekerjaan di KFC adalah cara terbaik untuk diterima bekerja. Persediaan dan mempelajari proses pengambilan pekerjaan adalah kunci kejayaan anda. Ikuti langkah-langkah yang disebutkan di atas dan semoga berjaya dengan permohonan anda.

Baca dalam bahasa lain