Belajar Cara Mencari WiFi Percuma

Mempunyai akses WiFi pada hari ini kini adalah satu keutamaan dan keperluan. Sambungan internet ke mana-mana anda pergi sentiasa menjadi aspek penting kehidupan seharian untuk jutaan orang di seluruh dunia. Tetapi apakah yang berlaku jika anda tidak mempunyai akses internet atau tidak dapat kekal bersambung dengan internet?

Inilah sebab mengapa ramai orang mencari cara untuk mendapatkan WiFi percuma terutamanya apabila mereka dalam perjalanan. Terdapat banyak sebab mengapa orang terus mencari WiFi percuma. Anda boleh kekal bersambung dengan internet tanpa perlu mengeluarkan sebarang dolar untuk sambungan anda.

ADVERTISEMENT

Cuba lihat bagaimana untuk mencari WiFi percuma dan apa yang perlu anda lakukan apabila anda menyambungkan dengan artikel di bawah.

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Imej: Tom’s Guide

Menggunakan WiFi Awam

Tempat awam seperti perpustakaan dan taman sering kali menyediakan perkhidmatan WiFi percuma berkat kerjasama kerajaan tempatan atau kumpulan swasta yang menawarkan perkhidmatan tersebut secara percuma. 

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: MakeUseOf

Hotspot ini ditawarkan sebagai perkhidmatan kepada komuniti setempat untuk membantu mereka kekal berhubung dengan internet atau menyediakan akses internet kecemasan. 

ADVERTISEMENT

Jika anda merancang untuk menyambungkan ke WiFi awam, pastikan anda dilindungi dengan baik. 

Hidupkan pemadam api dan program antivirus sebelum anda menyambung. Anda boleh mempelajari lebih lanjut mengenai melindungi peranti anda di bawah.

Lawati Kafe dan Kedai Kopi

Selain daripada perpustakaan dan taman, kafe dan kedai kopi juga menawarkan WiFi percuma kepada pelanggan mereka. 

ADVERTISEMENT
Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: NordVPN

Sambungan ini dibiarkan terbuka kepada setiap pelanggan untuk menyambung sebagai sebahagian daripada perkhidmatan mereka. Anda masih perlu memeriksa terlebih dahulu jika premis tersebut menawarkan WiFi percuma untuk tempoh masa yang tidak terhad kerana kedai kopi lain hanya membenarkan anda untuk menyambung ke WiFi mereka untuk tempoh masa yang terhad. 

Terdapat juga kedai yang memerlukan kata laluan untuk anda menyambung dan untuk mendapatkan kata laluan, anda perlu membeli dari mereka.

Beritahu Pembekal Anda

Anda juga boleh bertanya kepada pembekal perkhidmatan internet anda sama ada mereka menawarkan sambungan WiFi secara percuma. 

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: IPVanish

Kebanyakan pembekal seringkali menawarkan promosi di mana anda boleh mendapat sambungan internet percuma untuk tempoh yang terhad. 

Ini boleh membantu anda jimat cukup wang dan hanya melanggan promosi untuk sisa hari yang anda perlukan sambungan WiFi tersebut. 

Terdapat promosi untuk pelanggan baru yang membolehkan mereka mendapat sambungan WiFi terhad secara percuma atau bagi mereka yang layak untuk program bantuan.

Gunakan Telefon Bimbit Anda

Telefon bimbit anda mempunyai data mudah alih yang membolehkan anda menyambung ke internet. 

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: LinkedIn

Walaupun anda boleh sentiasa menggunakan telefon bimbit anda untuk menyambung ke WiFi percuma, anda juga boleh menggunakannya sebagai tumpuan mudah alih supaya anda boleh menyambungkan peranti lain ke internet tanpa caj tambahan. 

Yang perlu anda lakukan hanyalah aktifkan tumpuan mudah alih pada telefon anda dan sambungkannya dengan peranti lain. Ambil perhatian bahawa ia masih akan menggunakan data mudah alih anda jadi berhati-hatilah.

Aplikasi Berkongsi WiFi

Beberapa aplikasi membenarkan anda untuk menyemak WiFi percuma di kawasan anda. Apa yang perlu anda lakukan hanyalah memuat turun aplikasi-aplikasi ini dan menggunakannya setiap kali anda pergi ke sesuatu kawasan tertentu. 

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: Kim Komando

Anda akan melihat peta yang memaparkan semua rangkaian WiFi yang tersedia dan anda boleh menyambung kepada mereka kerana ramai pengguna berkongsi kata laluan mereka di aplikasi tersebut. 

Ini membantu anda menyambung kepada WiFi mereka secara percuma. Aplikasi-aplikasi ini juga membenarkan anda mengetahui jika sambungan tersebut kuat dan stabil supaya anda boleh memilih yang lain jika ia lemah. 

Ini seharusnya memberikan anda lebih banyak pilihan untuk mencari lebih banyak cara untuk menyambung kepada WiFi secara percuma. Beberapa contoh baik aplikasi berkongsi WiFi termasuk WiFi Map dan Instabridge.

Perkara-Perkara yang Perlu Dipertimbangkan Sebelum Anda Menghubungkan ke WiFi Percuma

WiFi awam atau WiFi percuma bermakna semua orang boleh menyambung dan menggunakan sambungan internet pada rangkaian tersebut. 

Belajar Cara Mencari WiFi Percuma
Sumber Gambar: BroadbandNow

Ini juga bermaksud bahawa akan ada individu tertentu yang akan menyalahgunakan sambungan percuma ini untuk melukai orang lain. Mereka boleh menggunakan rangkaian itu untuk meretas sistem anda jika anda tidak berhati-hati dan mencuri maklumat peribadi dari peranti anda. 

Sungguh gembira, terdapat banyak cara untuk melindungi diri anda. Inilah perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum anda menyambung ke WiFi percuma.

Aktifkan Pembaris Api dan Program Antivirus Anda

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengaktifkan pembaris api dan program antivirus sebelum anda menyambung ke WiFi percuma. Ini menjadikan sukar bagi sesiapa sahaja untuk mengakses sistem anda kerana ia menghalang mana-mana penggodam yang berpotensi. 

Ia juga mengimbas seluruh sistem anda untuk mengesan virus dan perisian hasad kemudian mengasingkannya untuk melindungi bahagian lain sistem anda daripada dijangkiti. 

Walaupun ciri-ciri ini sering dihidupkan secara automatik, adalah baik bagi anda memeriksanya terlebih dahulu dan pastikan ia diaktifkan bagi melindungi diri anda.

Jangan Klik Iklan Pop-Up

Salah satu cara paling mudah untuk anda terjebak dalam rangkaian WiFi percuma adalah apabila anda mengklik iklan pop-up. Iklan selalu wujud apabila anda melawat laman web tetapi anda perlu sangat berhati-hati dan elakkan mengklik iklan tersebut. 

Sebaliknya, cuba untuk menutup iklan tersebut segera sebelum anda mengklik di mana-mana tempat yang lain. Mengklik iklan ini mempunyai risiko tinggi untuk menginfeksi sistem anda dengan perisian berbahaya atau virus.

Muat turun aplikasi yang sah sahaja

Jika anda menggunakan aplikasi berkongsi WiFi, pastikan anda hanya memuat turun di platform-platform yang sah sahaja seperti Google Play Store dan Apple App Store.

Ini memastikan aplikasi yang anda gunakan tidak menyalahgunakan maklumat peribadi yang disimpan di telefon dan peranti lain anda. Anda juga boleh menggunakan VPN untuk menyembunyikan alamat IP anda bagi keselamatan tambahan.

Kesimpulan

Semasa mengakses Wifi percuma, sentiasa pastikan anda memiliki sistem keselamatan terbaik untuk melindungi komputer atau telefon bimbit anda. Terdapat pelbagai cara untuk anda menyambungkan ke Wifi percuma tetapi anda perlu sangat berhati-hati. Pastikan anda mengikuti cadangan di atas untuk kekal tersambung ke internet.

Baca dalam bahasa lain